Fabrika: B.O.S.B. Mahallesi, Mermerciler Sanayi Sitesi, 8. Cadde, No: 18/6 Beylikdüzü/İstanbul Merkez: Davutpaşa Cd, Kale İş Merkezi, No: 141, Zeytinburnu/İstanbul
Fabrika: B.O.S.B. Mahallesi, Mermerciler Sanayi Sitesi, 8. Cadde, No: 18/6 Beylikdüzü/İstanbul Merkez: Davutpaşa Cd, Kale İş Merkezi, No: 141, Zeytinburnu/İstanbul
09.04.2022 17:17
Giyim endüstrisinde yapılarına göre elastik veya elastik olmayan dar dokumalar (kurdele, ekstrafor, etiket, çamaşır lastiği gibi) görülmektedir. Elastik veya elastik olmayan dar dokumalar, giysilerin yaka hattı, kol ağzı, bel, paça ve giysilerin kenar bölgelerinde estetik açıdan tamamlama, bağlama, birleştirme, bedene oturtma ve süslemek amacıyla gündüz ve gece giyilmek üzere üretilmiş tüm iç ve dış (kadın, erkek ve çocuk) giyimde, ayakkabı, çanta gibi aksesuarlarda kullanılmaktadır. Bu kumaşlar giysi sektöründe ergonomik, estetik, tamamlayıcı ve maliyetinin düşük olması yönünden oldukça önemlidir. Elastomerik lifler, elastik dar dokuma kumaşlarda lastik özelliği ve elastikiyet kazandırmak için başa takılan bantlar, pantolon askıları, boxer lastikleri gibi ürünlerde kullanılır. Bu tür kumaşlarda daha çok çözgü boyunda elastikiyet istenir. Elastik bantlar dışında giyimde kullanılan kurdeleler (tafta, çamaşır kurdelesi, çift saten kurdele, kadife ve tek katlı saten kurdele gibi) giysilerde fonksiyonel veya süsleme amacıyla kullanılan genellikle parlak yapılı dar dokuma ürünlerdir. Günlük giysilerin; yaka ve kol kısımlarında dar dokuma kumaşlar, dikiş görüntüsünü kapama, esnemeyi ve çabuk yıpranmayı önleme ve süsleme amacıyla kullanılmaktadır. Hırka, kazak ve bluz gibi ürünlerde ise ince şeritler halinde elbise askısına asmada ve asıldığında yakadaki sarkmaları önlemek için kullanıldığı gibi ürün etiketi olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Manto ve kaban gibi dış giysilerde; fermuar, fermuar tutucu, düğme ile kullanımı, kol ve bel bölümlerinde lastik ve şerit olarak kullanıldığı dikkati çekmektedir. Yukarıda gömlek ve tişört yakasında dar dokuma kumaş kullanımı görülmektedir. Bu dokumalar yaka, manşet (kol ağzı) ve kol katlama şeritleri gibi dikişi temizleme, süsleme ve alerjik durumu gidermek amacı ile giysilerde kullanılmaktadır.
Yukarıda pantolon kemerinde bağcık olarak ve bel daraltma ya da ayarlama denilen elastik dar dokuma kumaşların kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca eşofman kenarında dikiş boyunca çeşitli tasarımlarla şeritlere rastlanılmaktadır. İç giyimde;
korse, sütyen askı lastikleri, balen biye, beden lastikleri, bel ve paça lastikleri, boxer lastikleri, jartiyer ve çorap lastikleri, cırt bantlar, etiketler ve kurdeleler estetik açıdan tamamlama, birleştirme, kullanımı kolaylaştırma (büzme, bedene oturtma, fermuar olarak açma-kapama, elastikiyet) ve süsleme amacıyla kullanıldığı görülmektedir.
Dış giyimde; eşofman lastik ve yan dikiş şeritleri, pantolon askı lastikleri, havlu bornoz biyeleri, pantolon kemer astar şeritleri, fermuar şeritleri, cırt bantlar, kurdeleler, tişört ve gömlek yakaları, kol ağzı ve etiketler estetik açıdan tamamlama, birleştirme, kullanımı kolaylaştırma ve süsleme amacıyla kullanılmaktadır. Giyimde kullanılan aksesuarlarda (mücevherat, ayakkabı, çanta) da dar dokuma kumaş örneklerine oldukça sık rastlanılmaktadır. Kolye ve yüzük olarak süsleme, estetik görünüm, kıyafeti tamamlama, değerli taş, boncuk, metal ve fermuar gibi malzemeleri taşıma, zincir yerine kullanma, toka gibi ürünlerde saçı toplama (saç tokaları), tutturma, süsleme ve estetik görünüm kazandırmak amacıyla kullanıldığı görülmektedir.
Gündelik, spor ve diğer çantalarda dar dokuma kumaşlar ya deri, kumaş ve örme gibi malzemelerle birleştirilerek ya da taşıma yerlerinde (el, omuz ya da sırt) kullanılmıştır. Bu ürünlerde taşımak ve süslemek gibi işlevlerinin yanı sıra rahat ve ergonomik oluşu ile de tercih edilmektedir.Ayakkabı bağları, mes lastikleri, terlik şerit ve lastikleri, sandalet kayışı, ayakkabı kayışı, bot kayışı, cırt bantlar gibi bağlama, ayağı sarma, kapama ve süsleme gibi çeşitli fonksiyonlarda kullanılır. Özellikle fantezi ayakkabılarda ve balerin ayakkabılarında kıyafeti tamamlayıcı unsur olarak da dar dokuma kumaşların tercih edildiği görülmektedir.
Tekstil sektörü ve tamamlayıcısı olan dar dokuma yan sanayi, gelişen teknoloji ile birlikte hammadde, makine ve üretim sistemi açısından her geçen gün kendini yenilemektedir. Aynı zamanda çeşitliliği, hızı, kalitesi, markası gibi özellikleri ile tekstil ürünlerinin katma değerini arttırmakta ve bu özellikleri kolayca pazarlanabilir olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle giyim endüstrisinin tüm alanlarında iç giyim, dış giyim (kadın, erkek ve çocuk) ve aksesuarlarda her geçen gün dar dokuma kumaş yapılarının artarak kullanıldığı görülmektedir. Bu ürünlerin işlevsel olarak dikiş kapama, tutturma, bağlama, daraltma ve süsleme amacıyla tercih edildiği anlaşılmaktadır.